Ugrás a tartalomra

Mi a Mandir?

Dípak, szertartási fény

A Mandir szó jelentése hindu templom, vallási közösség, szellemi iskola. A templom az a hely, ahol imádkozunk, ahol befelé fordulunk és lényünk mélyén meghalljuk Isten hangját. A Mandirban isteni szimbólumokat és alakokat helyezünk el, amelyek emlékeztetnek minket Isten mindenütt jelenvaló létezésére. A szertartásaink alkalmával kérjük Isten eljövetelét, hogy adja áldását és legyen jelen életünkben.

A hindu vallás valamennyi élőlény szabadságának figyelembevételét jelenti. Ez az elv nem áll meg az emberi viszonylatoknál, mint az emberi szabadságjog tételei, hanem az állati és növényi létformát is messzemenően figyelembe veszi. A hindu gondolkodásmódra jellemző teljes vallási toleranciát fejezi ki az alábbi idézet a Bhagavad Gítából, melyben Sri Krisna így szól Ardzsunához:

Sokféle úton jönnek Énhozzám, s Én minden úton elébük megyek,
mert az ösvény, amelyen jönnek, oh Pártha, minden irányból az Enyém.

Bhagavad Gítá - IV/11.

Spirituális Mesterünk, Vishwaguru Mahamandaleshwar Paramhans Swami Maheshwarananda Ji 1988-ban, Mestere, Hindu Dharma Samrat Paramhans Sri Swami Madhavananda Ji európai látogatása alkalmával arra inspirálta magyarországi követőit, hogy hozzák létre az OM Vishwa Guru Deep Hindu Mandir-t, a Bhagwan Sri Deep Narayan Mahaprabhuji-nak szentelt hindu templomot Magyarországon. Sri Mahaprabhuji az egyetemes isteni világosság - OM Vishwa Deep Paramatma - inkarnációja, aki közénk született, hogy a világi kötöttségek hálójában szenvedő híveit elvezesse a valóság isteni tudásának világosságához. 

A mi Mandirunkban az Egyetemes Örök Egy sokféle alakját tisztelik a hívek. Isten sok formája, szimbóluma megtalálható, különféle szertartásokat tartunk. Egység a sokféleségben - bár sokfélék vagyunk, Istent sokféle módon tiszteljük, mégis ugyanazt az Egy Valóságot keressük.

Címkék