Ugrás a tartalomra

Vishwaguru Mahamandaleshwar Paramhans Sri Swami Maheshwaranandji

Vishwaguru Mahamandaleshwar Paramhans Sri Swami Maheshwarananda

Őszentsége Vishwaguru Mahamandaleshwar Paramhans Sri Swami Maheshwarananda Puri, a Panchayati Maha Nirvani Akhara tagja, akit tisztelettel  Vishwaguruji néven ismerünk, Hindu Dharmsamrat Paramhans Sri Swami Madhavananda tanítványa és utóda.

Vishwaguruji India egyik legrégibb spirituális mesterláncának képviselője, az OM Sri Alakhpuriji Siddha Peeth Paramparának, amelyhez olyan szent megtestesülések és Istenmegvalósított Mesterek tartoznak, mint Param Mahasiddha Avatar Sri Alakhpuriji, Paramyogeshwar Svayambhu Sri Devpuriji, Bhagvan Sri Deep Narayan Mahaprabhuji és Hindu Dharmsamrat Paramhans Sri Swami Madhavanandaji.

Küldetésem az, hogy segítsek az embereknek megérteni önmagukat és másokat, hogy szeressék és védelmezzék az összes élőlényt, és végül megvalósítsák Istent.

Vishwaguruji

Vishwaguruji 1945. augusztus 15-én született Rupawas faluban, India Rajasthan államának Pali kerületében. Szülei, Pandit Krishna Ramji Garg és Srimati Phool Devi Garg jámbor és vallásos emberek voltak, s a Mangilal nevet adták neki. Kisgyermekként szabadidejének nagy részét imának és meditációnak szentelte. Még tizenévesen Swamivá szentelte Guruja, Hindu Dharmsamrat Paramhans Sri Swami Madhavanandaji, akivel több évig élt egy asrámban, szigorú spirituális gyakorlást folytatva.

Sarvabhaum Sanatan Dharma Jagadguruvá avatása
Sarvabhaum Sanatan Dharma Jagadguruvá avatása

1971 óta Európában él és dolgozik. Hosszan tartó nyugati tevékenysége során Vishwaguruji megismerkedett a modern világ életmódjával és annak számos problémájával, amelyeknek a pszichoszomatikus következményei a káros életmód, a stressz, a félelmek és a mentális betegségek. Kidolgozott egy átfogó, mesteri rendszert, Jóga a Mindennapi Életben néven, amely az eredeti jógahagyományon alapul, és amelyet kifejezetten a modern civilizáció helyzete és igényei szerint alakított ki. A rendszer életkortól, társadalmi helyzettől, nemzetiségtől és felekezettől függetlenül gyakorolható.

1998. április 10-én Paramhans Swami Maheshwaranandának a Vallások Világparlamentje a Sarvabhaum Sanatan Dharma Jagadguru címet adományozta.

Mahamandaleshwarrá szentelése a Maha Nirvani Akharában
Mahamandaleshwarrá szentelése a Maha Nirvani Akharában

A Maha Kumbha Melán az indiai Haridwarban 1998. április 13-án a Maha Nirvani Akhara Mahamandaleshwar-jává szentelték fel.

2001-ben a Maha Kumbha Mela alkalmából Prayagrajban (Allahabad) Swamiji megkapta a Vishwaguru (Egyetemes Mester) legmagasabb spirituális címet Őszentsége Jagadguru Sri Shankaracharya Sri Swami Narendranandaji Sarasvati jelenlétében.

Vishwaguruji önzetlen szolgálata, minden élőlény iránti fáradhatatlan szeretete és törődése, előadásai és szatszangjai a világon több ezer spirituális megvalósításra törekvő embernek jelentenek inspirációt. Könyvei 11 nyelven jelentek meg, és mind az öt kontinensen több ezer Jóga a Mindennapi Életben non-profit központ van jelen.

Tanítások

Vishwaguruji tanításainak fő pontjai a fizikai, mentális, szociális és spirituális egészség; az élet tisztelete; a tolerancia minden vallás, kultúra és nemzetiség iránt; a világbéke; az emberi jogok és értékek védelme; a környezet védelme és a természet megőrzése; az önzetlen szolgálat, a minden élőlény iránti gondoskodás és szeretet. Tanításai szerint az élet ezen alapelveinek megvalósítása elvezeti az embert a lelki fejlődéshez, az önmegvalósításhoz és Isten megvalósításához.

A jóga nem része egyetlen vallásnak sem, de minden vallás része a jógának, mert a jóga egyetemes. A jóga vallás az egyéni és a kozmikus Önvaló, azaz Isten közötti kapcsolat szempontjából. A vallás szó mai értelmezése szerint viszont nem vallás. A jóga univerzális alapelv, amely egyensúlyt teremt az egész Univerzum, a tér és a tudat között.

Egyetlen vallás van, az emberség. Nem vallást kell váltani, hanem jobb kereszténynek, jobb muszlimnak lenni.... jobb emberré válni a saját vallás szerint.

A segítő kezek többet érnek, mint az imádkozó kezek. Igényeink korlátozásával, a műanyagok felhasználásának csökkentésével, vegetáriussá válással segíthetjük a világbékét, és azzal, hogy elkerüljük a drogokat, különösen az alkoholt, amely folyadék formájában megjelenő ördögnek tekinthető.

A béke az ember saját szívében kezdődik, a jótékonyság pedig a saját otthonában.

Kitüntetése a Vishwaguru spirituális címmel
Kitüntetése a Vishwaguru spirituális címmel

Az elmúlt 50 évben Swamiji sokat utazott az egész világon, fáradhatatlanul terjesztve a Szat Szanátan Dharma és a jóga üzenetét Bhagwan Sri Deep Narayan Mahaprabhuji tanításai szerint. Bármerre jár, arra tanítja az embereket, hogy értsék meg és szeressék önmagukat és másokat, és segít felismerni életük értelmét és célját. Üzenete: a nemzetek, kultúrák és vallások közötti megértés, tisztelet és tolerancia, az erőszakmentesség, a természet- és környezetvédelem, s a vegetárius életmód.

1995-ben Paramhans Swami Maheshwarananda letette az OM Ashram, azaz az OM Vishwa Deep Gurukul Swami Maheshwarananda Oktatási és Kutatóközpont alapkövét. A központ 1 km2-es területen található az indiai Rajasthan állam Jadan kerületében, az ősi OM szimbólum formájában. Ez a legnagyobb ember alkotta OM szimbóluma a világon.

Humanitárius és spirituális érdemei elismeréseként Vishwaguruji sok köszönetet, számos díjat és számos kitüntető címet kapott a világ minden tájáról.

Swamiji 1978-ban látogatott először Magyarországra, azóta évente találkozhatnak vele a jóga iránt érdeklődők gyakorló programjain, előadásain.

Videó