Ugrás a tartalomra

Események

Sri Ganés Pudzsa

Sri Ganésa Siva és Parvati fia, az elefántfejű Istenség, az akadályok eltávolítója, a problémák megoldója -- tiszta értelem, bölcsesség, erő, jólét és jó szerencse adományozója.

Aksaj Tritija

Az Aksaj Tritija napját India és Nepál számos régiójában kedvezőnek tartják új vállalkozások, házasságok, drága befektetések, például arany vagy egyéb ingatlanok, valamint minden új kezdet számára. Ez egyben az elhunyt hozzátartozók emléknapja is. Ez a nap jelentős azoknak a nőknek is, akik, ha házasok, akkor férjük jólétéért imádkoznak, vagy ha nem házasok, akkor jövőbeli férjükért.

Ram Navami

A Ram Navami ünnepén az Úr Ráma születésére emlékezünk. A védikus iratok tanúskodnak arról, hogy az Úr Visnu a legszebb és legmegnyerőbb formáját öltötte az Úr Rámacsandra alakjában, hogy véghezvigye isteni játékát, amellyel új alapokra helyezte a kultúra, a hősiesség, az elvhűség, az erkölcs, a jó kormányzás, az alázat és a lemondás erényeit.

Rudra Abhisék Pudzsa

A Rudra Abhisék Pudzsa egy különleges, erőteljes szertartás az Úr Siva tiszteletére. Mantrák zengetése közben az Egyetemes Tudatot jelképező Sivalingamot pancsamritban fürdetjük, amelynek öt alkotórésze a Világegyetemet felépítő öt elem szimbóluma.

Mahasivaratri

Nemsokára ünnepeljük a Mahasivaratri különleges, örömteli, isteni ünnepét. Imáinkat Szvajambhu Sivához irányítjuk, nagy odaadással imádva az Egyet, aki saját magát nyilvánította meg, és megteremtette az egész világegyetemet, annak minden látható és láthatatlan elemével.

Makar Sankranti - Pongal

A Makar Sankranti hindu szertartás és fesztivál. Általában minden évben január 15-re esik. Ez az alkalom a Nap átmenetét jelzi a Nyilas csillagjegyéből (dhanu) a Bakba (makara). Mivel a hindu naptár szerint a Nap a déli féltekéről az északi féltekére költözik ezen a napon, az ünnepet a napistenségnek, Surya-nak szenteljük. A hagyomány szerint ez az ünnep új kezdetet jelent.

Sri Szatjanarajan Pudzsa

A Szatjanarajan Pudzsa vagy Szatjanarajan Vrat az Úr Visnu iránti vallásos imádat kifejezési formája. Szatja jelentése „igazság” Narajana pedig azt jelenti „Legfensőbb Lény”, így Szatjanarajan azt jelenti: „A Legfensőbb Lény, aki az igazság megtestesítője”. Vrat vallásos fogadalmat, egy vallásos ígéret vagy elkötelezettség betartását jelenti.

Rudra Abhisék Pudzsa

A Rudra Abhisék Pudzsa egy különleges, erőteljes szertartás az Úr Siva tiszteletére. Mantrák zengetése közben az Egyetemes Tudatot jelképező Sivalingamot pancsamritban fürdetjük, amelynek öt alkotórésze a Világegyetemet felépítő öt elem szimbóluma.

Dhantérász

Az ősi hindu mítosz szerint az istenek és a démonok összefogtak, hogy kiköpüljék az óceánt az amrita, a halhatatlanság itala megszerzésének reményében. Az óceán köpülése közben Laksmí istennő majd Dhanvantari Isten emelkedett ki a vízből. Dhantérász napján erre emlékezünk.