Ugrás a tartalomra

Események

Mahasivaratri

Sivaratri abhisek
Nemsokára ünnepeljük a Mahasivaratri különleges, örömteli, isteni ünnepét. Imáinkat Szvajambhu Sivához irányítjuk, nagy odaadással imádva az Egyet, aki saját magát nyilvánította meg, és megteremtette az egész világegyetemet, annak minden látható és láthatatlan elemével.

Makar Sankranti - Pongal

Pongal
A Makar Sankranti hindu szertartás és fesztivál. Általában minden évben január 15-re esik. Ez az alkalom a Nap átmenetét jelzi a Nyilas csillagjegyéből (dhanu) a Bakba (makara). Mivel a hindu naptár szerint a Nap a déli féltekéről az északi féltekére költözik ezen a napon, az ünnepet a napistenségnek, Surya-nak szenteljük. A hagyomány szerint ez az ünnep új kezdetet jelent.

Sri Szatjanarajan Pudzsa

Shri Satyanarayan Puja
A Szatjanarajan Pudzsa vagy Szatjanarajan Vrat az Úr Visnu iránti vallásos imádat kifejezési formája. Szatja jelentése „igazság” Narajana pedig azt jelenti „Legfensőbb Lény”, így Szatjanarajan azt jelenti: „A Legfensőbb Lény, aki az igazság megtestesítője”. Vrat vallásos fogadalmat, egy vallásos ígéret vagy elkötelezettség betartását jelenti.

Rudra Abhisék Pudzsa

Shiva portré
A Rudra Abhisék Pudzsa egy különleges, erőteljes szertartás az Úr Siva tiszteletére. Mantrák zengetése közben az Egyetemes Tudatot jelképező Sivalingamot pancsamritban fürdetjük, amelynek öt alkotórésze a Világegyetemet felépítő öt elem szimbóluma.

Dhantérász

Pudzsa thali
Az ősi hindu mítosz szerint az istenek és a démonok összefogtak, hogy kiköpüljék az óceánt az amrita, a halhatatlanság itala megszerzésének reményében. Az óceán köpülése közben Laksmí istennő majd Dhanvantari Isten emelkedett ki a vízből. Dhantérász napján erre emlékezünk.