Ugrás a tartalomra

Makar Sankranti - Pongal

Dátum és időpont
Pongal edény

A Makar Sankranti hindu szertartás és fesztivál. Általában minden évben január 15-re esik. Ez az alkalom a Nap átmenetét jelzi a Nyilas csillagjegyéből (dhanu) a Bakba (makara). Mivel a hindu naptár szerint a Nap a déli féltekéről az északi féltekére költözik ezen a napon, az ünnepet a napistenségnek, Szurjának szenteljük. A hagyomány szerint ez az ünnep új kezdetet jelent. Számos többnapos fesztivált szerveznek ebből az alkalomból India-szerte.

A Makar Sankranti fontosnak számít a spirituális gyakorlatok szempontjából, és ennek megfelelően az emberek megmártóznak a szent folyókban. A szent fürdőzés érdemeket adhat, vagy a múltbeli bűnök feloldozását eredményezheti. A Naphoz is imádkoznak, és köszönetet mondanak sikereikért és jólétükért. Az India különböző részein élő hinduk körében közös kulturális gyakorlat, hogy ragacsos, kötött édességet készítenek, többnyire szezámból és nádcukorból. Ez az édesség a békés és örömteli együttlét szimbolikája, az egyediség és az egyének közötti különbségek ellenére. India legtöbb részén ez az időszak a termés és a mezőgazdasági ciklus korai szakaszának részét képezi, amikor a növényeket elvetették, és a szántóföldeken végzett kemény munka többnyire véget ért. Ez az idő tehát a társasági élet, a családok együttlétének, a jószágról való gondoskodásnak és a tűzek körüli ünneplésnek az időszaka, Gudzsarátban sárkányeregetéssel ünneplik ezt a fesztivált.

Mivel idén a Makar Sankranti hétfőre esik, és a hétfő az Úr Siva napja, ezért a Mandirban Rudra Abhisék szertartással ünneplünk.

Pongal

A Pongal  aratóünnep, amelyet Dél-Indiában a tamil közösség ünnepel. Ezen a napon köszönetet mondunk a Napnak, az Anyatermészetnek és a haszonállatoknak, amelyek hozzájárulnak a bőséges terméshez. A négy napon át ünnepelt Pongal egyben a thai nevű tamil hónap kezdetét is jelzi, amelyet kedvező hónapnak tartanak. Általában minden év január 14-ére vagy 15-ére esik.

Pongal a neve annak az ételnek is, amelyet ezen a fesztiválon készítenek és fogyasztanak. Főtt édes rizs keveréke. A tamil pongu szóból származik, ami azt jelenti, hogy „felforr”.

A fesztivál alkalmából elkészítik a pongal ételt, amelyet először az isteneknek és istennőknek kínálnak fel, beleértve a Napot, Szurját is. A Mattu Pongal a Madu néven ismert tehén, az Anya imádását jelenti. A szarvasmarhákat megfürdetik, szarvukat fényesre fényesítik és élénk színekre festik, nyakukba virágfüzéreket helyeznek. Az istenségeknek felajánlott pongalt ezután szarvasmarháknak adják, majd megosztják a családdal. Az ünnepségek közé tartoznak a rituális fürdők és a körmenetek. Hagyományosan ez az alkalom szolgál a rizspor alapú kolam műalkotások díszítésére, az otthonban, a templomokban való imádkozásra, a családdal és a barátokkal való találkozásra, valamint az ajándékok cseréjére, a  társadalmi kötelékek megújítására.

Helyszín