Ugrás a tartalomra

Mahasivaratri

Dátum és időpont
Sivaratri abhisek

Nemsokára ünnepeljük  a Mahasivaratri különleges, örömteli, isteni ünnepét. Imáinkat Szvajambhu Sivához irányítjuk, nagy odaadással imádva az Egyet, aki saját magát nyilvánította meg, és megteremtette az egész világegyetemet, annak minden látható és láthatatlan elemével. A Sivaratri az a különleges éjszaka, amikor Siva ismét megnyilvánul, darsanjával áldja meg híveit, és számtalan áldást kínál.

Az idei, 2023-as Sivaratri február 18-án szombaton este kezdődik a fohász után és 19. vasárnap hajnalig tart. A bhakták az egész 18-i nap folyamán  böjtölnek, csak vizet, vagy gyümölcslevet és kevés gyümölcsöt fogyasztanak. Este összegyűlnek az asrámban, vagy templomban és elvégzik a Sivalingam imádatának megszentelt szertartását. Gyümölcsöket és virágokat hoznak magukkal, mint Sivának kedves felajánlást és elhelyezik Siva oltára elé.

A Sivalingam az egész Univerzumot jelképezi. Siva tartja fenn az egyensúlyt a devik és aszuri sakti, azaz a pozitív és negativ energia között. Az Isteni Sakti az egész Univerzum teremtését és védelmezését képviseli. A Siva Sakti isteni egyensúlya ott van minden élőlényben, a növényzetben, a vízben, talajban és kövekben egyaránt.

(Vishwaguru Mahamandaleshwar Paramhans Sri Swami Maheshwarananda Ji üzenete alapján)

Helyszín